Ventilatie blok 1, 2, 5, 6 en 7

Technische uitleg

In de blokken 1, 2, 5, 6 en 7 zit een centraal warmte-terugwin-systeem (WTW-systeem). In je woning zit een centrale warmtewisselaar, die zorgt voor verse lucht in je woning en tegelijk lucht afvoert uit je woning.

De basis van dit systeem is dat de kanalen van warme en koude lucht dicht langs elkaar lopen. Hierdoor verwarmt de warme lucht uit je woning de koudere, verse lucht voordat deze in je woning terechtkomt. Zowel het afvoeren van lucht als het toevoeren van verse lucht gebeurt met de ventilatiepunten in je plafond.

Bediening

Je kiest zelf hoeveel ventilatie er nodig is, want je hebt verschillende standen. Tijdens het koken en douchen is het bijvoorbeeld slim om een hogere stand te kiezen. In je woning hangt daarom een schakelaar waarmee de stand instelt.

Schoonmaken

In de ventilatiepunten aan je plafond zitten filters. Deze moet je regelmatig schoonmaken.

Goed ventileren is belangrijk

Wist je dat een gezin van twee tot vier personen per dag zo’n twintig liter vocht produceert door ademen, zweten, koken, wassen, douchen enzovoorts? Dat is best wel veel. Daarnaast zitten er in spullen als kranten, textiel, tapijt en parket stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Daar komt bovenop dat je in een nieuwbouwwoning woont, waar in het begin nog eens extra veel vocht zit.

Kortom: ventileer je woning goed. Dat is belangrijk voor je gezondheid én voor je energierekening. Want als er veel vocht in je woning zit, kost het verwarmen van je woning meer energie.

Zet je ventilatie dus niet uit of alleen maar in de laagste stand en volg de voorschriften goed op. Ook belangrijk: zorg dat er tussen de onderkant van je deur en je vloer een spleet van ongeveer 15 millimeter open blijft voor de ventilatie.