Wat is SPACE-S?

SPACE-S is een nieuwe wijk op Strijp-S in Eindhoven. Een heel bijzondere wijk, waar bewoners zelf vanaf het begin aan het roer staan: “Create your own SPACE-S”!

402 woningen op Strijp-S

SPACE-S is een nieuwe wijk op Strijp-S met 402 woningen. Er zijn appartementen, lofts, woon- en werkcombinaties, kamers en studio’s voor studenten en woningen met woonbegeleiding. Voor ieder wat wils!

> Alles over de woningen op SPACE-S

Ook zijn er gezamenlijke voorzieningen. Buren kunnen elkaar ontmoeten in het buurthuis, de woonkamer, in de serres die toegang geven tot de daktuinen en in de hofjes. Er zijn gemeenschappelijke wasmachines en voor de studenten is er een gedeelde fietsenstalling.

Create your own SPACE-S

Maar SPACE-S is veel meer dan alleen stenen! In 2012 begonnen we met een leeg stuk grond. En de vraag aan toekomstige bewoners: hoe wil jij hier wonen? Hoe moet je wijk eruit zien? En je woning? En hoe wil jij samen leven met je buren?

In bijeenkomsten en online werkten we samen met bewoners het ontwerp en DNA uit. Zo ontstond er al een hechte community nog voordat de eerste steen was gelegd. In 2014 was het ontwerp klaar. Het ontwerp dat écht van de bewoners zelf is! Tijdens de bouw werkten bewoners samen aan de manier waarop zij zouden gaan samen leven.

En nu is de bouw klaar. Tussen november 2016 en juni 2017 kregen de bewoners hun sleutels. En inmiddels regelen bewoners heel veel zelf. Bijvoorbeeld de verhuur van de woningen.

Geen inschrijftijd, maar betrokkenheid

Bij Woonbedrijf en Vestide bepaalt normaal je gesproken je inschrijftijd hoeveel kans je maakt op een woning. Bij SPACE-S bepaalde je betrokkenheid je kans op een woning. Die werd gemeten met Matspunten. Die kreeg je bijvoorbeeld als je meedacht op bijeenkomsten of inspiratie deelde via Facebook.

Op SPACE-S gaan wonen

De bouw is klaar en alle woningen zijn verhuurd. Is het dan te laat voor jou? Nee hoor! Want met 402 woningen komt er regelmatig een vrij. Dat is jouw kans om deel uit te gaan maken van deze bijzondere buurt.

Bewoners bedachten zelf het systeem waarmee je nu kunt reageren op vrijkomende woningen. Zo willen zij de betrokkenheid in de wijk vasthouden, ook als er nieuwe bewoners komen. Zij riepen een ‘Belangstellendenlijst’ in het leven, waarvoor je je kunt inschrijven tijdens de ‘Belangstellendenavond’. Alleen als jij op die lijst staat, maak je kans op een woning.