Ventilatie blok 3 en 4

Technische uitleg

In blok 3 en 4 zit mechanische ventilatie (een MV-systeem), die wordt aangestuurd door een CO2-sensor. Boven je ramen zitten ventilatieroosters, die zorgen voor verse buitenlucht in je woning.

Aan je plafond zitten ventilatiepunten die de lucht in je woning mechanisch afzuigen. Op een centraal punt in je woning zit een afzuigventilator.

Bediening

Je kiest zelf hoeveel ventilatie er nodig is, want je hebt verschillende standen. Tijdens het koken en douchen is het bijvoorbeeld slim om een hogere stand te kiezen. In je woning hangt daarom een schakelaar waarmee de stand instelt.

> Handleiding voor bediening (PDF).

Schoonmaken

In de ventilatiepunten aan je plafond zitten filters. Deze moet je regelmatig schoonmaken.

> Handleiding schoonmaken ventilatie (PDF).

Goed ventileren is belangrijk

Wist je dat een gezin van twee tot vier personen per dag zo’n twintig liter vocht produceert door ademen, zweten, koken, wassen, douchen enzovoorts? Dat is best wel veel. Daarnaast zitten er in spullen als kranten, textiel, tapijt en parket stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Daar komt bovenop dat je in een nieuwbouwwoning woont, waar in het begin nog eens extra veel vocht zit.

Kortom: ventileer je woning goed. Dat is belangrijk voor je gezondheid én voor je energierekening. Want als er veel vocht in je woning zit, kost het verwarmen van je woning meer energie.

Zet je ventilatie dus niet uit of alleen maar in de laagste stand en volg de voorschriften goed op. Ook belangrijk: zorg dat er tussen de onderkant van je deur en je vloer een spleet van ongeveer 15 millimeter open blijft voor de ventilatie.

> Handleiding ventilatieroosters (PDF).