Veelgestelde vragen en antwoorden

Over SPACE-S

Wat is SPACE-S?

SPACE-S is een nieuwe buurt met 402 woningen op Strijp-S. Een bijzondere buurt, omdat bewoners vanaf het begin meewerken. Aan het ontwerp, de indeling en types van de woningen, de gezamenlijke ruimtes, het DNA en de manier van samen leven.

Dit leverde een grote variatie aan woningen op: appartementen, lofts, woon- en werkcombinaties, kamers en studio’s voor studenten en woningen met woonbegeleiding. Ook zijn er veel gezamenlijke voorzieningen, zoals hofjes, daktuinen, een buurthuis en gezamenlijke wasmachines. En het belangrijkst: de buurt is heel betrokken!

In dit filmpje wordt SPACE-S aan je uitgelegd. Door Woonbedrijf én door de bewoners:

> Uitgebreid antwoord op de vraag wat SPACE-S is

Wat is het DNA van SPACE-S?

Het DNA van SPACE-S is meer dan alleen wonen. Uit alle woonwensen blijkt dat toekomstige bewoners zoeken naar een wijk op Strijp-S waar zij niet alleen wonen, maar bijvoorbeeld ook werken, ontspannen, ontmoeten of hun passie uitoefenen.

Het DNA van SPACE-S draait daarnaast om verbinden. Het verbinden van de behoefte aan groen in een stedelijke omgeving. De wens naar een wijk waar mensen elkaar ontmoeten om samen dingen te ondernemen, maar waar je zelf je eigen plekje hebt als je hier even geen behoefte aan hebt. Daarnaast wil SPACE-S een duidelijk kader bieden; bijvoorbeeld in planning en woonkosten; maar tegelijk ook de flexibiliteit bieden aan mensen om hun eigen woning en wijk vorm te geven.

Dit DNA is samen met bewoners bepaald aan de hand van input uit bijeenkomsten, discussies en gesprekken.

Hoe ziet SPACE-S eruit?

SPACE-S bestaat uit 7 heel verschillende gebouwen, die toch een eenheid vormen. Tussen de gebouwen en op de daken vind je verschillende hofjes en tuinen. Een mooie combinatie tussen stedelijk en groen. Lees meer over het ontwerp van SPACE-S.

Hoe huur ik het buurthuis of de logeerkamer

Op de pagina van Workspace Binnenruimtes vind je alle informatie over het (huren van) het buurthuis en de logeerkamer. Lees meer over het huren van het buurthuis en slaapkamer.

Bewonersvereniging

Wat is de bewonersvereniging?

De Bewonersvereniging: dat zijn jullie! Met z’n alle vormen we de Bewonersvereniging SPACE-S om te bepalen hoe we samen willen leven op SPACE-S. Voordat we samen kwamen te wonen werd dat gedaan door individuele workspaces in samenwerking met Woonbedrijf, vanaf het moment dat we onze woningen betrokken werd het aan de bewoners om dit volledig zelf op te pakken. De workspaces bleven bestaan en vormen nu samen met de voorzitter, secretaris en penningmester het bestuur. Door middel van de Bewonersvereniging SPACE-S bepalen we samen hoe we willen wonen.

Wat doet de bewonersvereniging?

De bewonersvereniging zet zich in om het community-gevoel te versterken door een gezonde balans te vinden tussen eigen vrijheid en betrokkenheid. Leuke en diverse activiteiten organiseren, het faciliteren van de gemeenschappelijke ruimtes (o.a. het buurthuis, en de dakterrassen) en een prettige leefomgeving vasthouden en doorontwikkelen zijn een aantal taken van de bewonersvereniging. De vereniging beheert ook alle communicatie naar de bewoners door middel van een nieuwsbrief, de website, social media, borden in de hoofdingangen en liften. Samen streven we ernaar om de wensen van alle leden te vertegenwoordigen en het leven in de SPACE-S community zo aangenaam mogelijk te maken.

Wat doet de bewonersvereniging met jouw contributie?

De bewonersvereniging financiert en waarborgt de visie van de SPACE-S community. Dit betekent dat de bewonersvereniging de gemeenschappelijke ruimtes beheert, gezamenlijke activiteiten organiseert en namens de bewoners spreekt met belangrijke partijen zoals Woonbedrijf, Park Strijp Beheer en andere verenigingen en woongroepen op Strijp-S.Tijdens de Algemene Ledenvergaderingen (ALV) bekijken we met alle leden in detail wat er met de contributie en andere inkomstenbronnen is gedaan en hoe we het in de toekomst nog beter in kunnen zetten voor de visie van SPACE-S.

Hoe word ik lid van de bewonersvereniging?

Om lid te worden van de bewonersvereniging kun je een inschrijfformulier downloaden. Meer informatie over inschrijven vind je op de pagina over de bewonersverening.

Hoe neem ik contact op met de vereniging?

Er is een grote kans dat je het antwoord op jouw vraag op de website www.space-s.nl vindt. Is dit niet het geval, dan kun je jouw vraag stellen via het contactformulier. Wil je lid worden? Mail je inschrijfformulier dan naar secretaris@space-s.n

Daktuin

Mag ik alle kruiden plukken? En alle vruchten eten?

Bij de daktuin hangt een overzicht van welke planten/vruchten hoe gebruikt kunnen worden. Zowel om te eten, als voor geneeskrachtige werking. Dit overzicht vind je ook [[hier]]

Waar vind ik de dakterrassen?

Bovenop Blok 2, Blok 4 en Blok 6. Op Blok 4 zit de daktuin, hier groeien allerlei vruchten en kruiden.

Wonen en woning

Zijn er collectieve ruimtes op SPACE-S?

Jazeker! ‘Samen’ is een belangrijk onderdeel van SPACE-S, dus je kunt elkaar op verschillende collectieve plekken ontmoeten. Zowel binnen als buiten. Binnen vind je een buurthuis en een woonkamer. Ook vind je er twee serres die in verbinding staan met een daktuin. Verder is er nog een grote daktuin met moestuin en tussen de gebouwen vind je verschillende groene hofjes. En er zijn gezamenlijke wasmachines.

Waar kan ik mijn auto parkeren als ik op SPACE-S woon?

Laatste update: 24 oktober 2022.

Je kunt je auto op 3 manieren parkeren:

  1. Op SPACE-S zijn 52-54 plaatsen. Dit zijn overdekte, eigen plaatsen onder Blok 1 of Blok 6 die je huurt voor 105,46 euro per maand. Deze zijn nu allemaal gereserveerd. Wil je op de wachtlijst, stuur dan even een mailtje met je voorkeur voor het blok naar space-s@woonbedrijf.com.
  2. Op het parkeerterrein van de studentenflat aan de Cederlaan, op 4 minuten lopen. Hier zijn 36 eigen plaatsen te huur voor 75,24 euro per maand. Er zijn nog plaatsen te huur. Interesse? Stuur even een mailtje naar space-s@woonbedrijf.com.
  3. Op een parkeerplaats op Strijp-S. Dit regel je via Mobility-S. Je hebt geen eigen plek. Deze optie kost 73,23 euro per maand.

Let op: bezoek kan de auto tegen betaling op Strijp-S parkeren. De fiets parkeren zij gratis op Strijp-S.

Wat doe ik met zaken die ik zelf heb gemaakt of geïnstalleerd?

Laten zitten of weghalen
Je mag zelf zaken in je woning veranderen. Als je gaat verhuizen, bekijkt de gebiedsbeheerder tijdens de eerste opname of de verandering voldoet aan de eisen van Woonbedrijf. Dat betekent dat deze schoon, (technisch) heel en veilig is en geen overlast geeft. Als dat zo is, dan mag je het laten zitten. Zo niet, dan moet je het repareren of weghalen.

Meenemen
Natuurlijk mag je je verandering meenemen naar je volgende woning. Bijvoorbeeld als je zelf een keuken hebt geplaatst. Soms betekent dit wel dat je woning terug moet brengen naar de standaarduitrusting. Extra toevoegingen, zoals een extra keukenkastje dat je zelf hebt geplaatst en weer meeneemt, hoef je nooit te vervangen.

Overname door volgende huurder
Soms wil een volgende huurder je een vergoeding geven voor een verbetering die jij hebt geplaatst. Dit spreek je dan samen met de gebiedsbeheerder af.

Hoe moet ik een zelf geplaatste keuken of extra’s achterlaten als ik verhuis?

Als je gaat verhuizen, beoordeelt de gebiedsbeheer of je keuken voldoet aan de standaardeisen van Woonbedrijf. Dat betekent: schoon, heel en veilig. Alles wat hier niet aan voldoet, moet je verwijderen of repareren.

Complete keuken
Een complete keuken moet 3 onder- en bovenkastjes en tegelwerk hebben. De kwaliteit moet gelijk zijn aan de keukens die Woonbedrijf plaatst. Voldoet je keuken hieraan, dan hoef je verder niets te doen. Voldoet de keuken niet, dan vervang je de keuken door de standaardkeuken van Woonbedrijf. De kosten hiervan betaal je zelf.

Je keuken kan ook luxer zijn dan de standaardkeuken van Woonbedrijf. We geven hier geen vergoeding voor. Maar je kunt er wel voor kiezen om je keuken mee te nemen en de standaardkeuken te (laten) plaatsen. De kosten betaal je ook dan zelf.

Extra keukenkastjes
Extra keukenkastjes mag je meenemen, maar je mag ze ook laten hangen. Soms wil de volgende huurder hier een vergoeding voor betalen. Wij geven hier geen vergoeding voor.

Verlengd aanrechtblad
Een verlengd aanrechtblad moet je zo achterlaten. We geven hier geen vergoeding voor.

Kan ik spullen ophangen aan de muren en het plafond?

Lichte spullen als schilderijen en fotolijsten kunnen aan elke wand hangen. Verder hangt het van de wand af wat je kunt ophangen en hoe je spullen ophangt:

Wanden van beton
Dit zijn stevige muren waar je ook wat zwaardere spullen kunt ophangen. Houd er wel rekening mee dat betonwanden erg hard zijn en je dus goed gereedschap nodig hebt.

Metalstudwanden van de badkamer en het toilet
Je kunt spullen ophangen aan deze muren, maar je hebt wel speciale pluggen voor gipswanden (‘holle wandpluggen’) nodig.

Woningscheidende metalstudwanden
Deze wanden vragen speciale aandacht. Als je hierin schroeft of boort, kunnen er geluidslekken en gevaar voor brandoverslag ontstaan. Deze wanden komen op een beperkt aantal plaatsen voor.

Plafonds
Je mag gewoon spullen aan je plafond ophangen. Houd er wel rekening mee dat je niet dieper dan 5 centimeter boort, omdat je anders leidingen kunt raken.

Hoe hoog is het plafond?

Appartement
De hoogte van een appartement is ongeveer 2,7 meter hoog.

Loft
De ‘vrije hoogte’ van de lofts, ofwel de ruimte tussen de bovenkant van de dekvloer en de onderkant van het plafond, is:

  • Blok 1 – 6e en 7e verdieping => 5,06 m1;
  • Blok 5 – 7e/8e/14e verdieping => 5,06 m1;
  • Blok 5 – 15e verdieping => 4,70 m1;
  • Blok 4 – 4e verdieping => 4,70 m1

Deze ‘vrije hoogte’ tussen de tussenvloer en de bovenkant van de constructieve plaat op de balklaag, is:

  • Blok 1 – 6e en 7e verdieping => ca. 2,60 m1;
  • Blok 5 – 7e/8e/14e verdieping => ca. 2,6 m1;
  • Blok 5 – 15e verdieping => ca. 2,10 m1;
  • Blok 4 – 4e verdieping => ca. 2,10 m1.
Wat voor vloerbedekking mag ik gebruiken?

Hoe mooi je de betonlook misschien ook vindt, het is verplicht om je vloer te bedekken. Zo blijft de vloer heel en voorkom je overlast. Zorg dus voor een goede vloerafwerking, zoals marmoleum, parket, vinyl, laminaat of vloerbedekking. Net wat bij jouw smaak past!

Wij hebben geen strenge regels voor deze keuze, behalve voor de isolatie van geluid. Een tegelvloer kan niet zomaar en laminaat vraagt om goede isolatie. De vloerverwarming beperkt je ook nauwelijks in je keuze.

Wat is de maximale balklengte in het trappenhuis?

De maximale lengte is 2.80 meter.

Kan ik een vaatwasser in mijn keuken plaatsen?

Ja, dit kan. Afhankelijk van je appartement, en waar je hem wilt plaatsen, zul je de leidingen moeten verleggen, en stroomkabels moeten trekken.

Ik heb een andere vraag en/of ik zoek een handleiding.

Wij hebben de meeste handleidingen en instructievideo’s voor systemen (WTW, ventilatie, intercom, etc.) binnen je woning verzameld op deze pagina. Daarnaast vind je meer informatie onder bewoners -> jouw woning in het menu.

Woning vinden

Hoe schrijf ik mij in voor SPACE-S?

Kom naar de Belangstellendenavond! Om iedereen een eerlijke kans te geven organiseren wij belangstellende avonden wanneer er weer genoeg plek is op de lijst. Hou onze website en socials in de gaten voor de aankondigingen hiervan. Op deze avond krijg je alle info over SPACE-S die je nodig hebt. En je kunt je meteen inschrijven op de Belangstellendenlijst. Zodra je daarop staat, kun je reageren op woningen die vrijkomen.

> Check de agenda voor de Belangstellendenavonden

> Meer info over inschrijven en meedoen

Wat voor woningen heeft SPACE-S?

In totaal zijn er 402 woningen op SPACE-S:

  • 154 appartementen, variërend van 50 tot 114 m2;
  • 61 lofts, van 30 tot 50 m2 met mogelijkheid voor plaatsen tussenvloer;
  • 57 zelfstandige studentenstudio’s van ongeveer 30 m2;
  • 86 studentenkamers in een groep, van 13 tot 20 m2;
  • 10 woningen voor woongroep Plu-S;
  • 31 woningen voor Futuris;
  • Werkruimtes en gekoppelde woon-werkruimtes.

Mis je nog een vraag? Laat het ons dan weten! Ga naar het contactformulier en kies Workspace Communicatie als ontvanger, of stuur een mail naar communicatie@space-s.nl.