Kansenfestival van co-creatie

[av_textblock size=” font_color=” color=”]

Kansenfestival van co-creatie: how to create your own SPACE-S?

Co-creatie is leuk! Die conclusie trok Marc Dubach aan het einde van het Kansenfestival van co-creatie. Bewoners vinden het leuk, professionals vinden het leuk, Eindhoven vindt het leuk. En het Kansenfestival van co-creatie, dat was ook leuk. Zo’n 120 professionals uit heel Nederland kwamen naar Strijp-S voor een middag vol workshops en goede gesprekken over co-creatie. We zijn enorm trots dat we zo veel mensen konden inspireren met SPACE-S.
[/av_textblock]

[av_textblock size=” font_color=” color=”]

[/av_textblock]

[av_textblock size=” font_color=” color=”]

Co-creatie: beren op de weg

Tijdens de workshops zagen we veel energie onder de deelnemers om zelf aan de slag te gaan met co-creatie. Maar ook veel vragen en beren op de weg. Ja maar, bewoners weten hier toch niets van? Ja maar, bewoners vragen toch allerlei onhaalbare dingen? Ja maar, dit kost toch heel veel tijd en geld? Vaak bleken de beren helemaal niet te bestaan. Of de oplossing heel simpel.

Een van de dingen die het simpel maakt, is gewoon aan de bewoners vragen wat zij willen. En dat is precies wat co-creatie is. Je kunt soms als professional allerlei goed doordachte en volledig uitgewerkte plannen maken. Maar vraag aan een bewoner wat hij of zij wil en het antwoord is vaak veel gemakkelijker. In elke workshops kwamen hier voorbeelden van voorbij.

Ook zagen de deelnemers dat SPACE-S helemaal niet meer tijd en geld heeft gekost dan andere projecten. Bewoners vertragen niet, zij zitten ons juist achter de vodden! Hun belang is namelijk het grootst. En zij vragen geen onhaalbare dingen, want ze weten ook dat dat een hogere huur betekent. En is er een probleem? Dan is er altijd een oplossing te vinden, samen met de bewoners.
[/av_textblock]

[av_textblock size=” font_color=” color=”]

[/av_textblock]

[av_textblock size=” font_color=” color=”]

In gesprek over co-creatie

We kozen voor interactieve workshops, waar ook bewoners hun inbreng hadden. Een van de workshops was zelfs in het loft van Joep. In plaats van presentaties waarin wij vertelden hoe co-creatie werkt, zochten we steeds het gesprek op. Want wij hebben ook de wijsheid niet in pacht en juist het gesprek met elkaar maakte de workshop interessant. Voor de deelnemers én voor ons.

Op deze manier konden we gericht aan de slag met de vragen van de deelnemers. Vaak waren die vragen heel herkenbaar, omdat we er zelf ook mee te maken hebben gehad. Met voorbeelden van SPACE-S konden we handvatten geven voor de co-creatieprojecten van de deelnemers. We hopen dat zij er nu concreet mee aan de slag kunnen!
[/av_textblock]

[av_textblock size=” font_color=” color=”]

[/av_textblock]

[av_textblock size=” font_color=” color=”]

De workshops

De onderwerpen in de workshops zijn gekozen door de deelnemers zelf. In co-creatie dus. Bij de voorinschrijving gaven zij aan waar zij meer over wilden weten. Die antwoorden waren de basis voor het programma. En op de dag zelf koos iedereen zelf zijn of haar workshops uit.

Dit waren de workshops:

Betrokkenheid bewoners
Klantgestuurd werken, van theorie naar praktijk. Hoe houd je betrokkenheid onder bewoners vast? Een uitleg aan de hand van de 3 ‘I-pijlers’ Inspiratie, Invloed en Inzet.

Ontwerpen met grote groepen
Een interactieve workshop over klantgestuurd werken in de ontwerpfase. Hoe realiseer je, samen met een grote en wisselende groep bewoners, een goed ontwerp?

Converserende communicatie
Hoe breng je conversatie op gang en tot waardevolle conclusies? Een workshop over flexibiliteit, faciliteren en loslaten van de communicatie.
[/av_textblock]

[av_textblock size=” font_color=” color=”]

[/av_textblock]

[av_textblock size=” font_color=” color=”]
Financiële- en proceskaders
In het door bewoners vastgestelde DNA van SPACE-S zit o.a. de balans tussen ‘kader en flexibiliteit’. Hoe zijn we omgegaan met kaders als de bewoners juist om flexibiliteit vragen?

Risicoafzet en exploitatie
In gesprek over de financiële risico’s én kansen van co-creatie. Welke risico’s zijn er voor beleggers en corporaties en welke juist niet? Wat is de impact op de verhuur of verkoop en op de mutatiegraad?

Interne organisatie
Hoe anders is het op de werkvloer als je de klant aan het stuur zet? Wat vraagt het van je werkwijze, de competenties van je medewerkers en de inrichting van je processen?

Beheerfase
Een betrokken buurt heeft veel voordelen in het beheer. Bewoners steken sneller de handen uit de mouwen en er is meer draagvlak. Tegelijk levert het nieuwe vraagstukken op. Hoe pakken we dat aan?

Museum SPACE-S
De plek voor alle onderwerpen en vragen die niet in de workshops aan bod kwamen!

Het Kansenfestival van co-creatie is georganiseerd door Woonbedrijf, Stam + De Koning, 12N Urban Matters, Inbo, Urhahn, Conversation Next en Rutger Buch.
[/av_textblock]

[av_textblock size=” font_color=” color=”]

[/av_textblock]

[av_hr class=’default’ height=’50’ shadow=’no-shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_border_color=” custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’yes’ custom_icon_color=” icon=’ue808′]

[av_social_share title=’Deel dit stuk’ style=” buttons=” share_facebook=” share_twitter=” share_pinterest=” share_gplus=” share_reddit=” share_linkedin=” share_tumblr=” share_vk=” share_mail=”][/av_social_share]