Tejo is verkozen tot Groenste Bewoner!

v.l.n.r. jurylid Marco Peetoom, genomineerden Fred, Toon en Netty. Bernhard en Alex die namens Tejo de prijs in ontvangst namen en jurylid Wikke Peters. Bron: Renda

Een paar maanden geleden kreeg hij te horen dat Tejo was genomineerd voor “De Groenste Bewoner”. Deze verkiezing werd gehouden voor huurders die met een groen initiatief een groot verschil hebben gemaakt in hun buurt. Op 14 november 2019 hield Renda, tijdens de Dag van de Bewoner, de prijsuitreiking.

“Ik heb groene vingers en vind het leuk om bewoners te verbinden. Ik heb altijd wel een moestuin gehad. Dat begon al sinds ik heel jong was.”

Tejo Verdonschot

Dag van de Bewoner

Het programma van de Dag van de Bewoner is gevuld met inspirerende sprekers, aanjagers én praktijkvoorbeelden. Zo gingen de aanwezigen interactief aan de slag met een aantal casussen, waaronder: “Hoe kunnen we de energietransitie ombuigen naar kansen voor bewoners? Hoe kunnen we met elkaar een driedubbele win-win organiseren en bewoners werkelijk perspectief bieden, in plaats van alleen een energetisch verbeterd huis?” De deelnemers werden opgesplitst in 20 groepen en gingen aan de slag met de do’s, don’ts en dreams om te komen tot dubbele duurzaamheid.

Alex en Bernhard nemen de prijs in ontvangst

Tejo Uitgeroepen tot groenste bewoner

Tejo Verdonschot werd uitgeroepen tot groenste bewoner. Uiteindelijk waren met name twee dingen heel belangrijk voor de jury. De eerste is duurzame impact. Draagt het initiatief van de genomineerde werkelijk bij aan een groenere, duurzame wereld? De tweede is sociale impact. Duurzaamheid is niet alleen een technisch verhaal, maar juist ook een verhaal van sámen doen. Van bewustwording, en van je buren op een positieve manier meenemen in je initiatief. Aangevuld met de factoren inzet en sympathie kwam Tejo op basis van al deze zaken als winnaar uit de bus.

Tejo kon helaas niet zelf bij de prijsuitreiking zijn, dus namen Bernhard van Workspace Groen en Alex Jansen van Woonbedrijf de prijs namens hem in ontvangst. Deze prijs bestond uit een vlinderhotel en een cheque waarmee hij samen met Workspace Groen nieuwe planten uit mag zoeken voor in de daktuinen.

Daktuin Blok 4

De daktuin is, in een zeer stedelijke omgeving, een paradijs voor vlinders, insecten, bloemen en planten. Het opzetten ervan was geen kleine operatie: zo moesten er speciale bakken komen die door het dak gedragen konden worden. En Tejo stond erop dat ook mensen met een rolstoel of rollator de tuin in kunnen.

“We wilden dat iedereen in de tuin zou kunnen werken. Dus ook mensen in een rolstoel of met een rollator.”

Tejo Verdonschot

Workspace Groen

Tejo op Daktuin Blok 4

De werkgroep groen bestaat uit vijf bewoners die de drie daktuinen onderhouden. “Elke zondag is er iemand van de groep in de tuin aanwezig. Zij geven uitleg en begeleiden bewoners bij het werken in de tuin. De workspace heeft ook de meubels op het dak gemaakt. De tuin is een ontmoetingsplaats voor bewoners en is belangrijk voor de flora en fauna. Ook zijn er kruiden te vinden voor culinair en medicinaal gebruik. De keuze voor bepaalde plantensoorten zorgt voor een goede biodiversiteit. Workspace Groen houdt elkaar op de hoogte via een appgroep genaamd “Helpende Handjes” met ongeveer 60 bewoners, over wie wanneer de planten water geeft.

Voor meer informatie over de dag van de bewoner, Tejo en de daktuin, kijk op https://www.renda.nl/de-groenste-bewoner

1 gedachte over “Tejo is verkozen tot Groenste Bewoner!”

  1. Leuk idee om huurders op deze wijze te waarderen. Natuurlijk ook goed voor het milieu, wanneer meer mensen mee helpen om de wereld schoner te houden. Hoe minder onze milieu voetdruk is, hoe beter de toekomst eruit ziet voor onze jeugd.

Reacties zijn gesloten.